OO ILMIJJE NOVI TRAVNIK: UPRLIČENA POSJETA MEDŽLISIMA BUGOJNO, TOMISLAVGRAD, LIVNO I SPLIT

OO ILMIJJE NOVI TRAVNIK: UPRLIČENA POSJETA MEDŽLISIMA BUGOJNO, TOMISLAVGRAD, LIVNO I SPLIT

Facebook
LinkedIn
Twitter

Vođeni kur'anskim ajetom: “Putujte po svijetu i vidite iz čega je Allah sve stvorio…” članovi OO Udruženja ilmijje Novi Travnik, u utorak, 14.3. organizirali su posjetu Medžlisu Islamske zajednice Split.

Nakon sabah namaza, zaputili smo se preko Rostova, Bugojna do Kupresa gdje smo napravili prvu pauzu i svratili da posjetimo džamiju u Kupresu i našeg kolegu imama Fahrudin-ef. Makića, koji nas je toplo dočekao, predstavio svoj džemat te priredio doručak.

Nakon pauze i doručka krenuli smo ka Tomislavgradu, gdje su nas dočekali i kahvom počastili imami Meho-ef. Omeragić, imam u džematu Omerovići, inače novotravničanin i Mujo-ef. Memić, imam u džematu Mokronoge. Oni su nam uz kahvu predstavili rad i organizaciju MIZ Duvno te nam pokazali Gradsku džamiju čiji izgled fascinira i zadivljuje. Dalje smo put nastavili prema Splitu gdje nas je na ulazu u grad dočekao džematlija Edin Kurtović sa kojim smo otišli do mesdžida. U mesdžidu su nas dočekali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Split Vahid-ef. Hadžić i predsjednik Medžlisa. Tu smo obavili podne i ikindiju namaz, te u divanhani mesdžida uz kahvu, i kolač razmijenili iskustva i informacije o aktivnostima naših medžlisa.

Elvir-ef. Tolja je ispred Medžlisa i OO Udruženja ilmijje Novi Travnik uručio prigodan poklon Vahid-ef. Nakon prijatnog razgovora i druženja, te prezentacije imama Vahid-ef. o aktivnostima i stanju muslimana u Splitu i Hrvatskoj općenito, uslijedila je šetnja do zgrade Medžlisa, zatim do poznate splitske rive i vidikovca odakle se pruža prekrasan pogled na okolinu i grad. Nakon šetnje svratili smo na ručak i kahvu koji su upriličeni u jednoj buregdžinici u vlasništvu džematlije iz Splita. Nakon toga oprostili smo se od naših domaćina zahvaljujući im na dočeku i gostoprimstvu čineći im dove da ih Dragi Allah obilno nagradi i podari svako dobro.

Krenuli smo s Božijom pomoći hairli našim kućama i u akšamsko vrijeme stigli na našu zadnju destinaciju koju smo planirali posjetiti, a to je Medžlis IZ Livno. Tu nas je toplo dočekao Sadmir-ef. Mustafić, imam džamije na Topovima. U džamiji Čurčinici klanjali smo akšam i jaciju, nekima od nas bio je to prvi put da smo u ovom prelijepom zdanju. Po završetku namaza upriličen je razgovor uz kahvu o aktivnostima i stanju u našim medžlisima.

U kasnim večernjim satima stigli smo hairli našim kućama, praveći pauzu u gradu Bugojno. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način podržali i pomogli organizaciju našeg putovanja, posebno predsjedniku OO Udruženja ilmijje Novi Travnik, Elvir-ef. Tolji, na ideji i realizaciji, našim imamima, te našim domaćinima na dočeku i gostoprimstvu. Na kraju, žao nam je što sa nama nije mogao biti i naš glavni imam medžlisa islamske zajednice Novi Travnik, Salih-ef. Zukić, koji je bio podrška u svemu ovome, kao i u našem dosadašnjem radu, ali on je bio spriječen biti učesnikom ovog prelijepog druženja.

Mirza-ef. Buljubašić.