OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA POVODOM POGIBIJE RAHMETLI MESUD-EF. PEZIĆA U DŽEMATU GORNJA ROVNA

OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA POVODOM POGIBIJE RAHMETLI MESUD-EF. PEZIĆA U DŽEMATU GORNJA ROVNA

Facebook
LinkedIn
Twitter

U subotu, 04.02.2023. godine, poslije podne-namaza, u džematu Gornja Rovna, mesdžid Pezići, a u sklopu Tezkiretname, programa institucionalnog obilježavanja godišnjica značajnih ličnosti za islam, muslimane i Islamsku zajednicu, koju je Rijaset usvojio početkom 2021. godine, u orgranizaciji Muftijstva vojnog i MIZ Busovača, učenjem Jasini šerifa i kelimei tevhida obilježeno je 30 godina od pogibije imama-šehida rahmetli Mesud-ef. Pezića.

Na samom početku programa imam džemata Gornja Rovna Mirza-ef. Šabanović poselamio je prisutne te im poželio dobrodošlicu, a zatim prepustio uvodne riječi gl. imamu MIZ Busovača dr. hfz. Adnan ef. Srebrenici koji je u svom obraćanju prisutne upoznao sa biografijom rahmetli Mesuda-ef. Pezića, te je između ostalog naglasio da mi tugujemo za svojim šehidima, ali ih nosimo u svom srcu i da je odlika nas vjernika.

Zatim se prisutnima obratio gl. imam Oružanih snaga BiH i predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić koji je istakao da su imami tokom rata položili ispit u odbrani naše domovine, ali isto tako i bošnjački narod koji je hrabro ustao protiv agresora.

Programu su takođe prisustvovali rukovodioc vjersko-prosvjetne službe Muftijstva travničkog mr. Muhamed-ef. Pezić (inače brat od rahmetli Mesud-ef. Pezića), kao i vojni imami te imami sa područja MIZ Busovača.

U nastavku teksta izdvajamo biografiju rahmetli Mesud-ef. Pezića:

“Mesud-ef. Pezić rođen je 14.11.1969. godine, u mjestu Gornja Rovna, općina Busovača, od oca hadži Adema i majke hadži hanume Zlate, kao četvrto dijete u porodici.

Osnovnu školu je završio u Barama i Kaoniku, a zatim je školovanje nastavio u Sarajevu gdje je završio Gazi Husrev-begovu medresu (1988. godine). Nakon medrese upisuje Islamski teološki fakultet u Sarajevu, koji pauzira radi služenja obaveznog vojnog roka u Strumici (Makedonija, 1989-1990.).

Po povratku iz vojske, zapošljava se kao imam, muallim i hatib u džematu Dub kod Travnika i postiže zavidne rezultate na afirmaciji omladine. U međuvremenu odlučuje se za nastavak školovanja i ide za vjeronaukom u Kairo (Egipat) ja prestižni univerzitet Al-Azhar.

Vijest o ratnom vihoru kojim je obuhvaćena Bosna i Hercegovina 1992. godine, kao i vijest o stradanju bošnjačkog naroda su stigle i do Kaira, nakon čega se odlučuje vratiti i pomoći svom narodu u granicama njegovih mogućnosti. Ispred humanitarne organizacije Igasa u Splitu (Hrvatska), gdje su imali distributivni centar humanitarne pomoći za Bosnu i Hercegovinu, uključuje se u rad kao prevodioc za Arapski jezik.

Potom u više navrata posjećuje domovinu, odnosno centre gdje su bile smještene izbjeglice i raseljena lica. Slijedom toga, u Fojnici otvara centar za distribuciju humanitarne pomoći. Aktivno je radio na logističkoj podršci tek formirane “333. brdske brigade” u Kaćunima, kao i odreda “Sedme muslimanske brigade” u istom mjestu, te na afirmaciji pripadnika odreda i obaveze otpora.

Početkom ratnih dejstava na području općine Busovača (25.01.1993.) godine mjesto njegovog rođenja Gornja Rovna je bila odsjećena od Busovače i Kaćuna, tako da su sve veze bile prekinute. Mesud-ef. je prilikom pojačanih ratnih aktivnosti na području Gavrinih kuća, dana 04.02.1993. godine pogođen snajperskim hicem od strane HVO-a. te se njegov mladi život ugasio. Ukopan je na šehidskom mezarju u Mehuriću, malom mjestu pored Kaćuna, a porodica je naknadno dobila saznanje i u nevjerici primila vijest o njegovom šehadetu.”

(mizbusovaca.ba)